Tässä oivaltavassa blogissa perhe- ja parisuhdetyön suunnittelijamme Tanja Del Angel pohtii turvan kokemisen merkitystä parisuhteen vuorovaikutuksessa ja hyvinvoinnissa. Blogista voit lukea, miten turvallisuuden tunne luo perustan hyvinvoiville ihmissuhteille. Tanja tarkastelee turvaa niin yhteiskunnallisten paineiden kuin parien yksilöllisten kamppailuiden näkökulmasta ja tarjoaa vinkkejä luottamuksen, yhteyden ja empatian edistämiseen. Turvan luominen alkaa suhteessa itseensä ja siitä, miten itse toimii ja mitä tuo kohtaamisiin mukanaan. Turvallisuuden tunne on yksi perustarpeistamme. Se on myös hyvin yksilöllinen tunne. Turvan kokemustamme vahvistavat ja ylläpitävät mm. turvallinen ympäristö, sosiaalinen asema ja turvalliset ihmissuhteet. Kriisit ja pitkään kestävä turvattomuuden tunne heijastuvat ihmissuhteisiimme ja hyvinvointiimme monin eri tavoin. Koronavuodet, sodat ja poliittinen epävakaus maailmalla, ympäristökatastrofit ja hallituksen toimet ovat kasvattaneet huolta ja epävarmuutta tulevaisuudesta.
Parhaimmillaan parisuhde toimii voimavarana ja turvasatamana, joka suojaa ulkopuolisilta paineilta. Joskus ulkopuolelta tuleva kuormitus käy kestämättömäksi, ja jatkuessaan pitkään turvattomuuden tunteet heijastuvat kielteisesti myös parisuhteeseen. Turvattomuuden kokemus voi jatkuessaan johtaa luottamuksen puutteeseen ja ns. taistele tai pakene -tilassa elämiseen, mikä heikentää parisuhteen vuorovaikutusta. Turvattomuus heikentää mm. puolisoiden kykyä olla toiselle läsnä, kuunnella sekä ilmaista itseään rehellisesti ja rakentavasti. Parisuhteen luonnolliset, hetkittäiset tunneyhteyden katkokset tuntuvat turvattomuudesta käsin sietämättömiltä. Turvattomuuden kokemukset voivat näkyä esim. parien haasteina jakaa tunteitaan ja tarpeitaan avoimesti toistensa kanssa. Puolisot voivat kokea myös, että he joutuvat suojautumaan esim. suorittamisen, pärjäämisen ja vahvana näyttäytymisen taakse.
Turvan kokemus muodostuu ihmisille eri asioista ja siihen vaikuttavat niin sisäiset kuin ulkoisetkin tekijät. Parisuhteessa siihen liittyy usein kokemus siitä, että tulee suhteessa nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi sekä hyväksytyksi omana itsenään. Vaikka toiset ihmiset ja ulkoiset olosuhteet vaikuttavat turvallisuuden tunteeseemme, emme aina voi vaikuttaa ulkoisiin olosuhteisiimme emmekä muuttaa toista ihmistä. Jokainen voi kuitenkin vahvistaa omaa sisäistä turvaansa ja sen avulla parantaa myös ihmissuhteitaan. Sisäistä turvaa vahvistamalla voi kohdata paremmin niin omat pelkonsa kuin myös ulkoiset muutokset ja haasteet.
Toivon kaikille meille rauhallista, onnellista ja turvallista uutta vuotta 2025! kirjoittanut Tanja Del Angel, perhe- ja parisuhdetyön suunnittelija, Familia ry
0 Comments
Leave a Reply. |
blogi - blogAjatuksia ja kokemuksia elämästä kahden kulttuurin keskellä.
Reflections and experiences from the life of intercultural families. kategoriat
All
osallistuToivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan blogiyhteisöömme: lue, kommentoi ja kirjoita!
Kirjoittajina voivat toimia kaikki kahden kulttuurin arkea elävät ja aiheesta kiinnostuneet. Kynnystä kirjoittamiselle ei tule nostaa liian korkealle ja kirjoittaa voi joko omalla nimellä tai nimimerkillä. Blogissa esitetyt näkökannat ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eivätkä edusta Familian kantaa. Kahden kulttuurin arki on itsessään kiinnostavaa ja siitä kirjoittaminen voi avata myös itselle uusia näkökulmia! Blogikirjoituksia voi tarjota sähköpostitse (info@ familiary.fi) tai yhteydenottolomakkeen kautta. Lopullisen valinnan julkaistavista jutuista tekee Familian henkilökunta. Tervetuloa mukaan! participate!We warmly welcome you to participate in our blog community: read, comment, and write!
Anyone who lives and works in the world of intercultural families and is interested in the topic is welcome to contribute. The threshold for writing should not be too high, and you can write either under your own name or under a pseudonym. Keep in mind that the views and opinions expressed in the blog are those of the authors and do not represent the position of Familia. The everyday life of intercultural families is interesting and writing about it can also open new perspectives for you! Your story matters and helps to raise awareness about the opportunities and challenges within intercultural families. Blog contributions can be submitted by e-mail (info@ familiary.fi) or via our contact form. Final selection and edition of the stories to be published will be conducted by our staff. Welcome to join us! |