|
|
Yleistä tietoa 2023 eduskuntavaaleista
Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 2. huhtikuuta 2023, ja niissä valitaan kansanedustajat eduskuntaan vaalikaudelle 2023–2027. Ennakkoäänestys on Suomessa 22.-28.3. ja ulkomailla 22.-25.3.
Lista ennakkoäänestyspaikoista kunnittain: https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2023/fi/kuntalista.html Kartta kaikista äänestyspaikoista: https://aanestyspaikat.fi/ Tältä sivulta löydät tietoa vaaleista, jotka auttavat sinua osallistumaan. Mistä eduskuntavaaleissa on kyse?
Suomen perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskunta on yksikamarinen (on yksi lainsäädäntöjaosto) ja siihen kuuluu 200 kansanedustajaa. Eduskunta on Suomen ylin valtioelin, s e käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta . Hallitusvaltaa käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto (hallitus), jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Eduskunta valitsee maalle hallituksen pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut hallituksen ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun ehdotuksen mukaisesti. Kuka on äänioikeutettu ja miten äänestää?
Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Jokaiselle rekisteriin otetulle lähetetään viimeistään 24. päivänä ennen vaalipäivää ilmoitus äänioikeudesta (ilmoituskortti). Suomessa äänestetään salassa vaalipäivänä viranomaisten ennalta määräämässä äänestyspaikassa, kansalaisen rekisteröidyn osoitteen mukaan. Äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoäänestys aloitetaan 11 päivä ennen vaalipäivää ja lopetetaan kotimaassa 5 päivä ennen vaalipäivää ja ulkomailla 8 päivä ennen vaalipäivää. Lähetetyssä ilmoituskortissa mainitaan muun muassa vaalipäivä, ennakkoäänestyspäivät, oman vaalipiirin yleiset ennakkoäänestyspaikat aukioloaikoineen, vaalipäivän äänestyspaikan nimi ja osoite sekä vaaliviranomaisten yhteystiedot. Voinko olla itse ehdokas?
Eduskuntavaaleissa vaalikelpoinen on jokainen äänioikeutettu henkilö, joka ei ole vajaavaltainen eli holhouksen alainen. Kansanedustajaksi ei kuitenkaan voida valita sotilasvirassa olevaa henkilöä. Eduskuntavaaleissa ehdokkaita voivat asettaa puolueet, jotka on merkitty puoluerekisteriin sekä vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset. Ehdokashakemukset jätettävä vaalipiirilautakunnille viimeistään tiistaina 21.2.2023 ennen klo 16. Miten ehdokkaat valitaan eduskuntaan?
Eduskuntavaaleissa ehdokkaat jaetaan yhteen 13 vaalipiiristä ehdokkaan rekisteröidyn osoitteen perusteella. Jokaisesta vaalipiiristä valitaan eduskuntaan tietty määrä edustajia piirin väkiluvun mukaan. Jokaisessa piirissä asuvat äänioikeutetut voivat äänestää vain omassa piirissään ehdolla olevia ehdokkaita Mitä minun pitää ottaa huomioon äänestäessäni?
Eduskuntavaaleissa jokainen äänioikeutettu äänestää suoraan yhtä eduskuntavaalien ehdokasta. Kuitenkin, vaikka äänestetään muodollisesti ehdokkaille, jokainen ehdokas on tyypillisesti osa poliittista puoluetta. Siksi ehdokkaan äänestäminen tarkoittaa myös ehdokkaan puolueen äänestämistä. Suomen politiikassa suurimman osan päätöksistä tekevät poliittiset puolueet, joiden kansanedustajat kokoontuvat ja tekevät yhteisen päätöksen. Siksi on tärkeää oppia eri ehdokkaiden, mutta myös puolueiden poliittisista kannoista. Hyviä tiedonlähteitä ovat puolueiden nettisivut (alla), laadukkaat suomalaiset uutiskanavat (esim. YLE ja Helsingin Sanomat) sekä keskustelua Suomen politiikkaa seuraavien luotettavien tuttujen kanssa. Lisäksi, ennen vaaleja suuret suomalaiset uutislähteet tarjoavat "vaalikoneita". Näissä koneissa voi vastata kysymyksiin eri poliittisten asioiden mielipiteistä ja sitä kautta saada selville, mitkä ehdokkaat ja puolueet ovat samaa mieltä. Alta löydät muutamia näistä, kansallisten vaalikoneja. Edellisten vaalien (2019) tulokset
Eduskunnan kokoonpano vuoden 2019 vaalien jälkeen:
Vaalien jälkeen hallitus muodostui viidestä puolueesta: SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Pääministeri toimi kesäkuusta 2019 joulukuuhun 2019 Antti Rinne (SDP) ja hänen jälkeensä Sanna Marin (SDP). Puolueiden verkkosivut
Listalla ovat vain puolueet, jotka saivat edellisissä vaaleissa vähintään 0,10 prosenttia äänistä, ja joilla on toimivat verkkosivut. Puolueet on järjestetty aakkosjärjestyksessä. Eläinoikeuspuolue - eop.fi Feministinen puolue - feministinenpuolue.fi Kansalaispuolue - kansalaispuolue.net Keskusta - keskusta.fi Kokoomus - kokoomus.fi Kristillisdemokraatit - kd.fi Liberaalipuolue - liberaalipuolue.fi Liike Nyt - liikenyt.fi Perussuomalaiset - perussuomalaiset.fi Piraattipuolue - piraattipuolue.fi RKP - sfp.fi/fi/etusivu/ Korjausliike (aiemmin Sininen tulevaisuus/Siniset) - korjausliike.fi Sosialidemokraattinen Puolue - sdp.fi Suomen Kommunistinen Puolue - skp.fi Vasemmistoliitto - vasemmisto.fi Vihreät - vihreat.fi Täydellinen ehdokaslista
Tältä sivulta löytyy täydellinen lista kaikkien vaalipiirien ehdokkaista. Lisäksi tällä sivulla esitellään myös täydelliset vaalitulokset, kun ne valmistuvat: https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2023/fi/ehd_listat_kokomaa.htm Vaalikoneet
|
Eduskuntatalo ja istuntosali (Lähde: Wikipedia)
|