Tänä vuonna isovanhempien päivää vietettiin 15.10.2022. Isovanhempien päivää on vietetty Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1985 Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n aloitteesta. Mitä isovanhemmuus on, ja miten kahdenkulttuurin perheissä voidaan juhlistaa isovanhemmuutta? Isovanhemman suhde lapsenlapsiin on monien tekijöiden summa, ja suhteeseen vaikuttavat muun muassa:
Kaikki nämä vaikuttavat siihen, minkälainen mahdollisuus isovanhemmilla ja lapsenlapsilla on luoda yhteys toisiinsa. Maailma on myös muuttunut paljon siitä ajasta, kun olin itse lapsi ja vietin aikaa isovanhempieni kanssa. Isovanhempani eivät enää olleet työelämässä mukana, ja heillä oli meille lapsenlapsille paljon aikaa.
Kahdenkulttuurin isovanhemmuuteen näkökulmaa saadakseni haastattelin Familian entistä toiminnanjohtajaa ja isoäitiä Tarja Montoa. Tarja on isoäiti kahdenkulttuurin lapsenlapselle, joten asia on lähellä hänen sydäntään. Kahdenkulttuurin lastenlasten isovanhempana oleminen on Tarjan mukaan isovanhemmuutta “erityismausteilla”. Näitä “erityismausteita” ovat muun muassa isovanhempien omat asenteet ja avoimuus, muiden ihmisten asenteet ja käyttäytyminen kahdenkulttuurin perheitä kohtaan. Tarja Monto neuvookin isovanhempia olemaan kiinnostuneita ja uteliaita, ja valmiina oppimaan uutta. Tarjan vinkkejä yhteiseen puuhaan:
Mummo, mummi, mamma, isoäiti, ukki, pappa, vaari, isoisä - isovanhemmuudella on monta nimeä niin suomeksi kuin muilla kielillä. Isovanhempia on yhtä monenlaisia kuin on nimiä isovanhemmuudelle maailmassa, eikä ole oikeaa tai väärää tapaa olla isovanhempi. Muistetaan myös niitä isovanhempia, jotka eivät ole enää meidän kanssamme. Jenna
0 Comments
Leave a Reply. |
blogi - blogAjatuksia ja kokemuksia elämästä kahden kulttuurin keskellä.
Reflections and experiences from the life of intercultural families. kategoriat
All
osallistuToivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan blogiyhteisöömme: lue, kommentoi ja kirjoita!
Kirjoittajina voivat toimia kaikki kahden kulttuurin arkea elävät ja aiheesta kiinnostuneet. Kynnystä kirjoittamiselle ei tule nostaa liian korkealle ja kirjoittaa voi joko omalla nimellä tai nimimerkillä. Blogissa esitetyt näkökannat ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eivätkä edusta Familian kantaa. Kahden kulttuurin arki on itsessään kiinnostavaa ja siitä kirjoittaminen voi avata myös itselle uusia näkökulmia! Blogikirjoituksia voi tarjota sähköpostitse (info@ familiary.fi) tai yhteydenottolomakkeen kautta. Lopullisen valinnan julkaistavista jutuista tekee Familian henkilökunta. Tervetuloa mukaan! participate!We warmly welcome you to participate in our blog community: read, comment, and write!
Anyone who lives and works in the world of intercultural families and is interested in the topic is welcome to contribute. The threshold for writing should not be too high, and you can write either under your own name or under a pseudonym. Keep in mind that the views and opinions expressed in the blog are those of the authors and do not represent the position of Familia. The everyday life of intercultural families is interesting and writing about it can also open new perspectives for you! Your story matters and helps to raise awareness about the opportunities and challenges within intercultural families. Blog contributions can be submitted by e-mail (info@ familiary.fi) or via our contact form. Final selection and edition of the stories to be published will be conducted by our staff. Welcome to join us! |