Kielet ovat kauniita, täynnä omanlaisia rytmejään ja hauskoja sanontoja ja ilmaisuja. Liitämme kieliin tunteita ja muistoja. Kieli on erottamattomasti sidoksissa kulttuuriin ja yhteisöön. Tänään 26.9 kun juhlimme Euroopan kielten päivää, juhlimme kielten ja kulttuurien monimuotoisuutta. Ja syystä! Puhutaanhan Euroopassa noin 225 eri kieltä! Mutta ovatko kaikki nämä kielet saman arvoisia? Monikielinen lapsi saattaa saada kehuja siitä, että taitaa useampaa eurooppalaista kieltä, jos ne mielletään hyödylliseksi, kuten englanti, espanja tai ranska. Mutta miten suhtaudutaan lapsen monikielisyyteen, jos hänen kotikieltänsä puhuu vain pieni joukko ihmisiä, rajatulla alueella? Tai jos kieli koetaan alempi arvoiseksi koska sitä ei voi käyttää koulussa tai tulevaisuuden työelämässä? Kuinka usein vanhemmat päättävät olla opettamatta vähemmistökieltään lapselleen koska pelkäävät mahdollista syrjintää?
Suomessa puhutaan muitakin ei-alueellisia kieliä. Saamen kieliä puhutaan Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä. Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: inarinsaamea, koltansaamea ja pohjoissaamea. Kaikilla niistä on oma kirjakielensä ja ortografiansa. Karjalan kieltä puhutaan Suomessa ja Venäjällä. Suomessa on noin 11,000 karjalaa taitavaa ihmistä, ja kieliyhteisön jäseniä on noin 30,000 (Kotimaisten Kielten Keskus). Muita ei-alueellisia ja vähemmistökieliä suomessa ovat esimerkiksi suomen- ja ruotsin viittomakielet, tataarin kieli ja Jiddiš.
Monikielisille perheille Euroopan kielten päivä tarjoaa tilaisuuden juhlia oman perheen monikielisyyttä positiivisena voimavarana sekä miettiä yhdessä kielten arvoa ja niiden yhteyttä omiin kulttuurisiin juuriin. On myös hyvä pysähtyä tarkastelemaan omia asenteita muita kieliä kohtaan ja muistaa että kieli toimii myös vallan työvälineenä. Sillä rajoitetaan pääsyä yhteiskunnallisiin keskusteluihin ja palveluihin. Hallitsemalla kieltä hallitaan myös ihmisten oikeutta ilmaista ja rakentaa identiteettiään. Euroopan kielten moninaisuuden kunniaksi voisimme kaikki oppia lisää vähemmistökielistä ja niiden asemasta sekä Suomessa että Euroopassa. Tutkikaa koko perheen kanssa kielten rikasta maalimaa uteliasuudella, tutustukaa suomen vähemmistökielten nykytilaan sekä kielellisiin oikeuksiin. Sano se saameksi projektin kautta voitte esimerkiksi tutustua Suomessa puhuttaviin uhanalaisiin saamelaiskieliin. Euroopan Neuvoston nettisivulta voitte tutustua myös Euroopan vähemmistökieliin, leikkiä kieli etsivää tai oppia mikä on kielen ja dialektin ero. Hyvää Eurooppalaisten Kielten Päivää! Laura Hytti, Belingual
0 Comments
Leave a Reply. |
blogi - blogAjatuksia ja kokemuksia elämästä kahden kulttuurin keskellä.
Reflections and experiences from the life of intercultural families. kategoriat
All
osallistuToivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan blogiyhteisöömme: lue, kommentoi ja kirjoita!
Kirjoittajina voivat toimia kaikki kahden kulttuurin arkea elävät ja aiheesta kiinnostuneet. Kynnystä kirjoittamiselle ei tule nostaa liian korkealle ja kirjoittaa voi joko omalla nimellä tai nimimerkillä. Blogissa esitetyt näkökannat ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eivätkä edusta Familian kantaa. Kahden kulttuurin arki on itsessään kiinnostavaa ja siitä kirjoittaminen voi avata myös itselle uusia näkökulmia! Blogikirjoituksia voi tarjota sähköpostitse (info@ familiary.fi) tai yhteydenottolomakkeen kautta. Lopullisen valinnan julkaistavista jutuista tekee Familian henkilökunta. Tervetuloa mukaan! participate!We warmly welcome you to participate in our blog community: read, comment, and write!
Anyone who lives and works in the world of intercultural families and is interested in the topic is welcome to contribute. The threshold for writing should not be too high, and you can write either under your own name or under a pseudonym. Keep in mind that the views and opinions expressed in the blog are those of the authors and do not represent the position of Familia. The everyday life of intercultural families is interesting and writing about it can also open new perspectives for you! Your story matters and helps to raise awareness about the opportunities and challenges within intercultural families. Blog contributions can be submitted by e-mail (info@ familiary.fi) or via our contact form. Final selection and edition of the stories to be published will be conducted by our staff. Welcome to join us! |