Kansainvälinen lukutaidonpäivä 8.9. Tänään vietetään Kansainvälistä lukutaidonpäivää. Kuten tiedämme, lukutaito on erittäin tärkeä taito sekä ihmisoikeus. Lukutaidon avulla voimme mm. kehittää sanavarastoa, empatian kykyä sekä parantaa keskittymiskykyämme. YK:n mukaan kuudennes 6–18 vuotiaista maailman lapsista ja nuorista eivät edelleenkään käy koulua ja 14% yli 15-vuotiaista eivät osaa lukea (Suomen YK-liitto 2023). Vaikka lukutaito on kehittynyt vuosikymmenien aikana, maailmassa on edelleen suuria alueellisia eroja lukutaidon osaamisessa. On erittäin tärkeää tukea lukutaitoa, sillä lukutaidon avulla voidaan mahdollistaa ihmisten hyvinvointia ja terveyttä, sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä yhteiskunnallista valveutumista ja jopa taloudellista hyvinvointia. Olen itse kasvanut viittomakielisessä perheessä ja ympäristössä. Minulle on luettu ja kerrottu satuja viittomakielellä. Niin Disneyn, kuin H.C Andersin sadut ovat tulleet tutuksi pienestä pitäen. Kuitenkin minun vanhempiani on toisinaan vähätelty suomalaisen viittomakielen käyttämistä, sillä kyseistä kieltä ei arvosteta samalla tavalla, kuin suomen kieltä. Valitettavasti viittomakieltä ei aina nähdä samanarvoisena puhutun kielen kanssa. Miksi edelleen kieliä arvostetaan eri tavoin? Kaikki maailman kielet ovat osa oman maan kulttuuria. Kulttuurit ja kielet ovat yhtä. On vaikea oppia kasvamaan omaan kulttuuriin, jos omaa äidinkielen käyttämistä ei sallita. Kaikkia maailman kieliä pitäisi nähdä yhtä arvokkaana ja tärkeänä. Vuonna 2019 alkaen Suomessa on toiminut Lukuliike, joka on kirjattu hallitusohjelmaan jatkuvana ohjelmana. Lukuliikkeen tavoitteena on edistää Suomessa asuvien monilukutaitoa (Lukuliike 2023). Monilukutaito käsitteenä kattaa kaikki erilaiset lukutaidot perinteisestä luku- ja kirjoitustaidosta esimerkiksi medialukutaitoon sekä visuaaliseen lukutaitoon ja datanlukutaitoon. Monilukutaidon käsitteeseen kuuluu ajatus, että kaikki lukutaidot ovat yhtä arvokkaita ja tarpeellisia. Monilukutaito luo kykyä toimia nyky-yhteiskunnassa ja ehkäisee syrjäytymistä. -Lukuliike 2023 Kuuntelemalla eri tarinoita omalla äidinkielelläni olen voinut ymmärtää ja jäsentää paremmin tietoa, oppinut käyttämään kieltä eri tilanteissa sekä ilmaisemaan itseäni. Ennen kaikkea olen oppinut omaa äidinkieltäni, joka on vahvistanut omaa identiteettiäni. Viittomakielisille myös viitotut videot ja tarinat ovat tärkeitä ja osa oman äidinkielen oppimista (Kuurojen Liitto 2023).
Iloista Kansainvälistä lukutaidonpäivää kaikille! Happy International Literacy Day to everyone! Lähteet:Christine Aalto
0 Comments
Leave a Reply. |
blogi - blogAjatuksia ja kokemuksia elämästä kahden kulttuurin keskellä.
Reflections and experiences from the life of intercultural families. kategoriat
All
osallistuToivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan blogiyhteisöömme: lue, kommentoi ja kirjoita!
Kirjoittajina voivat toimia kaikki kahden kulttuurin arkea elävät ja aiheesta kiinnostuneet. Kynnystä kirjoittamiselle ei tule nostaa liian korkealle ja kirjoittaa voi joko omalla nimellä tai nimimerkillä. Blogissa esitetyt näkökannat ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia, eivätkä edusta Familian kantaa. Kahden kulttuurin arki on itsessään kiinnostavaa ja siitä kirjoittaminen voi avata myös itselle uusia näkökulmia! Blogikirjoituksia voi tarjota sähköpostitse (info@ familiary.fi) tai yhteydenottolomakkeen kautta. Lopullisen valinnan julkaistavista jutuista tekee Familian henkilökunta. Tervetuloa mukaan! participate!We warmly welcome you to participate in our blog community: read, comment, and write!
Anyone who lives and works in the world of intercultural families and is interested in the topic is welcome to contribute. The threshold for writing should not be too high, and you can write either under your own name or under a pseudonym. Keep in mind that the views and opinions expressed in the blog are those of the authors and do not represent the position of Familia. The everyday life of intercultural families is interesting and writing about it can also open new perspectives for you! Your story matters and helps to raise awareness about the opportunities and challenges within intercultural families. Blog contributions can be submitted by e-mail (info@ familiary.fi) or via our contact form. Final selection and edition of the stories to be published will be conducted by our staff. Welcome to join us! |